Tips om problemen met wifi op te lossen

Tips om problemen met wifi op te lossen

Wifi is een ontzettend fijne uitvinding. Zonder snoeren of hoog dataverbruik kan je overal in je huis, bedrijfspand of tuin genieten van internet en tv. Of je nou in het zonnetje wilt werken op je laptop, of video’s wilt kijken op tablet op zolder. Maar dan is het wel zo fijn dat je wifi het overal goed doet! Als je verbinding af en toe wegvalt of op sommige plekken zelfs helemaal niet beschikbaar is, dan wordt de wifi snel een bron van irritatie. Wat kan je doen om het bereik van het signaal ervan te verbeteren?
Hieronder een paar tips!

Tip 1: Je router vrij zetten

Wifi-signalen zijn vaak sterk genoeg om door het hele huis heen én op je buitenterrein internet te leveren. Maar als je router niet optimaal neergezet is, dan kan het bereik daarvan kleiner worden. Er zijn verschillende manieren waarop het signaal van een router gestoord kan worden. Om te beginnen is het belangrijk om het apparaat vrij te plaatsen. Zet het niet in een kast, zeker niet in een kast van metaal. En kijk op welke plek je router door zo min mogelijk muren wordt omsloten. Het materiaal tussen je smartphone of pc en de router houdt een deel van het signaal tegen, waardoor je een slechtere ontvangst kunt krijgen. Als je een groot huis hebt of je mobiele apparaten wilt gebruiken of je bedrijfsterrein, dan is het belangrijk om het apparaat zo min mogelijk door andere objecten te laten omringen. Zo bereikt er een maximale signaalsterkte alle hoeken van je pand of buitengebied.

Tip 2: Je wifi signaal versterken

Er zijn ook manieren om het signaal sterker te maken. Je kunt bijvoorbeeld een mesh router kopen of een Powerline-set aanschaffen.

1.            Een mesh router zorgt voor een sterke signaal met behulp van satellietondersteuning – maar is vrij duur.

2.            Een wifirepeater is veel goedkoper en versterkt het signaal ook, maar zorgt wel dat je up- en downloadsnelheid lager wordt.

3.            Een derde optie is een Powerline-set aanschaffen. Hierbij krijg je een extra adapter die het signaal van je wi-fi doorgeeft, en dus zorgt dat het signaal op meerdere plekken beschikbaar wordt.

De laatste twee oplossingen kosten zo’n €50 tot €100, terwijl de aanschaf van een mesh router meerdere honderden euro’s kan kosten.

Tip 3: Zet je router op een andere plek neer

Je kan zelf nagaan waar het wifi-signaal sterker, zwakker of zelfs afwezig is. Neem een smartphone, of beter nog, een laptop, en ga op verschillende plekken op je terrein zitten. Noteer van al die plekken waar het signaal goed of slecht is. Als het blijkt dat er in bepaalde hoeken van je terrein bijna geen wifi-signaal is, dan kan je je router op een plek zetten dichter in de buurt van deze locaties. Doe dan de test opnieuw, en kijk of je nu overal op je terrein een goede ontvangst hebt. Zo niet, voer de test nog een keer uit.

Tip 4: Kijk naar het netwerkprofiel van je computer

Als een van je apparaten opeens geen wifi signaal meer ontvangt, terwijl de andere apparaten draaien als een zonnetje, dan is de conclusie dat het aan dat apparaat ligt voor de hand liggend. Op je laptop of pc kan er sprake zijn van een corrupt netwerkprofiel. Om erachter te komen of dat zo is, zijn er verschillende diagnostische toets op internet beschikbaar. Als je die downloadt en activeert kan je er heel makkelijk achter komen of het probleem inderdaad aan jouw apparaat ligt. De oplossing is dan binnen handbereik.

Tip 5: Gebruik een computer als mobiele hotspot

Lukt het je maar niet om een voldoende sterk signaal te krijgen op je smartphone of tablet? Schakel dan je laptop of pc in als mobiele hotspot. Daarbij gebruikt je computer en telefoon zijn resources om je wifi-signaal te versterken. Als je Windows 10 hebt, dan ga je naar Instellingen> Netwerk en internet> Mobiele hotspot. Je selecteert hier de wifi-verbinding dan en geeft aan dat je die wil laten versterken door je computer. Ook andere apparaten met een 3G of 4G-verbinding  hebben deze mogelijkheid en kunnen zorgen dat je wifi-signaal behoorlijk verbeterd wordt.

Thanks for Reading

Enjoyed this post? Share it with your networks.